onsdag 8 juni 2011

Entry 22: Metanol

Hörde om svensken som pimplat träsprit utomlands och avlidit i sviterna av förgiftning.
Så jag kikade in på aftonblaskan och läste artikeln och vad ska man säga, förutom att göra klart för hur obotligt korkade dom där människorna måste vara för att servera metanol. (i folkmun -träsprit)
Antingen har dom vuxit upp med skiten sen amningsstadie och på så vis byggt upp någon sorts tolerans till skiten så dom själva kan dricka det utan att avlida.

Eller så är dom bara oerhört korkade och kan inte skillnaden på etanol och metanol och själva är nykterister eller dricker annan "finare" sprit än lampolja.

Jag tror på det senare.

Jag kan minnas en händelse i Sverige för rätt många år sedan då det kom in ett lass med metanol från något annat land och en hel del blev permanent skadade eller avled utav det. Var "svartsprit" som såldes under radarn men som sedan visade sig vara metanol(träsprit).

● Jag vet inte exakt hur metanol fungerar i kroppen men det ger i princip samma berusningseffekter som etanol men det är när metanolen börjar brytas, det bryts ner till myrsyra och formaldehyd som i sin tur skadar cellerna.

● Etanol (vanlig sprit) används som behandling vid metanolförgiftning då etanolen knuffar undan metanolen så den inte börjar brytas ner till dessa två gifter och försvinner istället ut i njurarna och urinen och man får ge etanol tills all metanol är ute ur systemet. Ungefär så fungerar det snabbt förklarat!

Nåja, svenske killen i indonesien kunde nog inte ha gjort mycket, metanol ska smaka och lukta i princip som vanlig sprit.
Så nu får vi se om hela den komiska biten om att Hembränd sprit är farligt!! går igång..
När det i själva verket ligger till så att man måste göra ett aktivt val i bränningsprocessen för att få ut träsprit istället för vanlig sprit så det är ingenting man råkar blanda ihop i "bränningen"  eller "destileringen".

Det är en tragisk historia där ett gäng idioter inte har intellekt nog att veta skillnaden på metanol och etanol och borde därav straffas därefter.

Vad är då sensmoralen av den här historian ?
- Låt bli att dricka hemkokad sprit i dessa okultiverade små byar. Eller ännu bättre, låt bli att dricka sprit öht i dessa små byar. Köp "ordentligt" brännvin från säkrare källor.

//MM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar